And the beat goes on...

ATBGO

twee maal een drieluik
met

Henk Harmsen,
zijn overdenkingen,
zijn liedjes,
en zijn verhalen

hou je nergens aan vast
en verdwaal in Henks onnavolgbare 'denksels'
Gebruik een koptelefoon of een goede geluidsinstallatie om optimaal van deze belevenis te kunnen genieten.
De ontmoetingen duren 30 minuten per aflevering.

Kijk ook eens de series Ondertussen, Tussendoor en GLAS!

Bij de eerste lockdown in 2020, in verband met Covid 19, begon Henk Harmsen een digitaal drieluik ‘And the beat goes on’ voor het Venster in Veenendaal. Zo kon deze kleine gemeenschap al snel overstappen naar de digitale ontmoetingen. Ook andere gemeenschappen pakten het drieluik op, om het gevoel van gemeenschap in die onwerkelijke tijd te behouden. De thema’s die behandeld werden waren achtereenvolgens: Lente, Licht en Liefde. Begin 2021, met het ingaan van de avondklok, is Henk een nieuw drieluik begonnen, weer met de titel ‘And the beat goes on’.

And the beat goes on 2e drieluik

deel 1 Levensverhaal

24 januari 2021
levensverhaal

Bij de eerste lockdown in 2020, in verband met Covid 19, begon Henk Harmsen een digitaal drieluik ‘And the beat goes on’ voor het Venster in Veenendaal. Zo kon deze kleine gemeenschap al snel overstappen naar de digitale ontmoetingen. Ook andere gemeenschappen pakten het drieluik op, om het gevoel van gemeenschap in die onwerkelijke tijd te behouden. De thema’s die behandeld werden waren achtereenvolgens: Lente, Licht en Liefde. Nu, 23 januari 2021, met het ingaan van de avondklok, is Henk een nieuw drieluik begonnen, weer met de titel ‘And the beat goes on’. Of de thema’s weer gaan allitereren, weet Henk nog niet, maar het thema ‘Levensverhaal’ geeft wel enigszins een richting aan. Deze eerste aflevering bestaat uit een begroeting vanuit de onuitspreekbare ruimte, een 5-minuten-preek, het verhaal van deze dag en een gastcolumn van Suzanne Uleman. Het geheel wordt opgevrolijkt met een aantal x-liedjes, waarvan er twee gezongen worden door Eva Schuurman.deel 2 Ademloos

28 maart 2021
ademloos

Een digitale ontmoeting van Henk Harmsen voor Het Venster in Veenendaal.
Met een gastcolumn van Suzanne Uleman
Thema: ademloos. Pasen was nog nooit zo dichtbij. Liederen en gedachten over opstanding.deel 3 Wie is er bang voor de dood?

13 juni 2021
bangvoordedood
Katsushika Hokusai (1760-1849), De grote golf bij Kanegawa(1829-33)

'Wie is er bang voor de dood?' is de titel van deze laatste digitale aflevering van het tweede 'And the beat goes on’-drieluik . De titel is afkomstig van een klein boekje, geschreven door de in 2007 op 51 jarige leeftijd overleden filosofe Patricia de Martelaere. Deze tekst werd door haar in 2001 uitgesproken als Titus Brandsma Lezing. Het boekje is helaas niet meer te verkrijgen in papieren vorm. Maar, na twee avondjes zoeken op het internet in het archief van de Titus Brandsma stichting is het gelukkig toch gevonden. Het is er zelfs gratis te downloaden als PDF (kwaliteit door scannen iets minder) en als epub (top kwaliteit, voor je e-reader) op https://www.titusbrandsmainstituut.nl... (kijk bij 2001). Een aanrader.
Het boekje gaat voornamelijk over loslaten, zoals ook veel x-liedjes over loslaten gaan. Sterven is misschien wel het grootste loslaten waartoe een mens in staat blijkt te zijn. Loslaten willen we wel, vooral wat betreft zaken die niet goed voor ons zijn. De verwijzing naar de boot die ons naar de overkant brengt en die we met ons mee blijven zeulen (X12) snappen we. Maar er is ook de boot als metafoor voor dat wat ons opgevangen heeft in onze grootste nood. Dat kan zijn alcohol, nicotine, sex, eten, social media, youtube, succes, rijkdom … We begrijpen dat we deze dingen ooit weer los moeten laten. Toch raakt de metafoor ook aan zaken als muziek, religie, kerk, relaties, god, leven… Deze zaken loslaten is veel moeilijker. Thich Nath Hanh schreef: “de boot is niet de oever”. met andere woorden, de reddingsboei die ons gered heeft, is niet het uiteindelijke doel (X17).
Loslaten van religieuze denkbeelden kan daarom moeilijk zijn. Het lied 'Eindelijk vrij' geeft veel mensen een gevoel van bevrijding, maar anderen hebben juist moeite met de tekst. Want, hoezo je bevrijden van je bevrijder? In deze aflevering daarom de lang beloofde exegese van X81.
Dit alles als inleiding op de boekbespreking van 'Wie is er bang voor de dood?'. Daar hoeven we uiteindelijk alleen nog maar een paar handen vol citaten voor te lezen. O, en wat een prachtige, mooie, aangrijpende woorden. Klaar voor de allerlaatste reis? (X88)

And the beat goes on 1e drieluik

deel 1 Lente

22 maart 2020
the-old-man-1998604

 1. openingstune
 2. inleiding
 3. X23 ik weenie wukke krach
 4. de kaars
 5. de tent - Jalal al-Din Rumi
 6. niets nieuws
  7. X46 luuster good
 7. over When Lilacs Last in the Dooryard Bloom’d - Walt Whitman (1819–1892)
 8. X116 lentelied
 9. verhaal: de mestkever
 10. collecte
 11. nawoord
 12. X100 zo wijd als de wereld kan zijn

deel 2 Licht

12 april 2020
Petrus

 1. openingstune
 2. inleiding
 3. X54 Dank voor het licht
 4. de kaars
 5. een drieluik over licht:
 1. bezinning
 2. tenslotte, de hoop
 3. X117 Daansn in ut vrooge lich

deel 3 Liefde

22 maart 2020
shutterstock_515426329

 1. openingstune
 2. inleiding - over de liefde
 3. X105 Een veertje in de wind
 4. meditatie
 5. over fake news
 6. X61 Geloof niet
 7. over de liefde
 8. verhaal: Op het woele-wijde water
 9. X24 Op het woele wijde water
 10. een klein verhaaltje
 11. verhaal: De oude man en God
 12. X78 De maatslag van je hart

Wat andere mensen zeggen

Wil je meedoen in een toekomstige serie?

Stuur een voorstel voor een digitaal bijdrage

of

Stuur ons een digitale video met een bijdrage

of

Stuur ons je vragen en opmerkingen

naar
info@x-liedjes.nl