Meditatie

Samen eten (1)


Een meditatieoefening en een maaltijd

Een alternatief Avondmaal (naar een voorbeeld van Thich Nhat Hanh)

1. de ander

We proberen een eenvoudige meditatieoefening. We gaan rustig ademen en laten de adem zichzelf ademen. Bij het inademen zeggen we (in onszelf): 'ik adem in en kom tot rust' en bij het uitademen zeggen we 'ik adem uit en glimlach'.

We blijven rustig ademen en bij onszelf deze twee ademzinnen zeggen. Nu gaat onze blik naar iemand die naast ons zit en we kijken de ander aan en.... glimlachen. Als je in een slappe lach komt is dat 10 x beter dan dat je krampachtig het lachen probeert te vermijden. Dit doen we ook bij iemand anders... en nog iemand.

2. de lege hand

We ademen rustig verder. We openen onze hand en kijken naar onze lege hand. Dan zeggen we heel rustig bij onszelf: 'deze lege hand, zal gevuld worden met brood'. Dan denken we aan al die mensen die honger hebben. Aan al die mensen, meest kinderen die niet genoeg te eten hebben en omkomen van de honger. 40.000 kinderen per dag! Aan de ene kant zijn we dankbaar voor onze overvloed, maar nemen ons het volgende voor: 'ik wil, wat in mijn macht is, doen, om te zorgen voor een rechtvaardige wereld'.

3. het brood

We nemen een stuk brood in de hand. Kijken er rustig naar, proberen rustig verder te ademen en zien het wonder van het brood: het zaadje in de aarde, de regen, de zon, de boer, de molenaar, de bakker, de ander, jezelf. Wat een wonder. We realiseren ons: 'niemand leeft voor zich zelf'. We denken aan de stress, het lawaai, de onrust, de snelheid, de schijn van de dagelijkse beslommering. We kijken naar het brood en zeggen met de profeet Jesaja (a): 'dit alles heb jij teniet gedaan'. We wensen elkaar smakelijk eten toe en zeggen (in het hebreeuws): beteavon!

4. de wijn

We nemen de beker in de hand. Kijken er rustig naar, proberen rustig verder te ademen en zien het wonder van de wijn: de zon en de regen, de rode rijpe druif, de oogst, de sapcentrifuge, dood en leven. Wat een wonder. We realiseren ons: 'niemand leeft voor zich zelf'. We denken aan het geweld, de offers die mensen brengen met hun leven, het bloed, de schuld van de ander en jouw eigen schuld, en het leed dat mensen elkaar aandoen. We kijken naar de wijn en zeggen met de profeet Jesaja (a): 'dit alles heb jij teniet gedaan'. We wensen elkaar een goede dronk toe en zeggen (in het Hebreeuws); lechaajiem (op naar het leven!).

Een alternatieve versie voor een maaltijd vind je hier.

(a) Jesaja 9:3, zie ook de overdenking hierbij.