God in het gekkenhuis

alles

Ze lopen door een lange, brede en hoge gang. De arts opent een deur en gaat naar binnen. Er klinkt een rumoer van vele stemmen.
’Beste mensen,’ zegt Paulus met enige stemverheffing, ‘ik wil jullie graag een nieuwe medebewoner voorstellen.’
De stemmen zwijgen en alle ogen zijn nu op de twee gericht die net zijn binnen gekomen.

‘Godallemachtig,’ zegt iemand.
‘Eva!,’ zegt Paulus enigszins bestraffend, ‘we gebruiken alleen iemands
voornaam. Maar inderdaad, dit is God.’
‘Met een kleine g graag, als het mag,’ zegt god, nauwelijks hoorbaar.

Henk Harmsen (1958) studeerde Semitische talen en Computer linguïstiek. Hij promoveerde op een onderzoek naar taalstructuren in het boek Deuteronomium. Tot november 2020 was hij adjunct-directeur van Data Archiving & Networked Services (DANS-KNAW) in Den Haag. Van 2000-2012 was hij daarnaast voor(bij)ganger en coördinator pastoraat bij de NPB in Veenendaal. Nu is hij fulltime liedjesmaker en levensgenieter.

Wat anderen over het boek zeggen:

Henk bedenkt, vertelt en construeert verbanden die je niet of nauwelijks elders tegenkomt. Ik geloof dat alleen Belcampo zoiets kon maken. Henk is een narratief talent, dat zich van “formats”, logische verbanden of historische feiten nauwelijks iets aantrekt. Zijn wereld is één vervlechting van spirituele belevingen, narratieve omwegen en flarden van Bijbelse verhalen. En dat stuurt hij op ons af in een vrolijke stijl.
Anne van der Meiden is auteur van o.a. In de dood kun je niet wonen

Voor mij illustreren de verhalen van Henk Harmsen het belang van een tegenstem en van de ruimte voor experiment. Ik kan de lezers aanbevelen zich ook te laten uitdagen door de verhalende herindeling van de klassieke rollen in de hemel en op de aarde.
Eep Talstra is emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Vrije Universiteit van Amsterdam

Henk Harmsen vertelt hedendaagse verhalen over oude thema's op een zo’n intrigerende en vrolijke wijze dat het er vanaf spat. Het boek zit vol prachtige beelden, je komt een hele bijzondere en verrassende God tegen. Onwillekeurig ga je zelf verder dromen.
Wies Houweling is algemeen secretaris van de NPB en algemeen directeur van Zinweb

Ik heb weer eens hartelijk kunnen lachen om die prachtige bijbelverhalen! Ik ben zelf predikante, bijna 25 jaar, en kom weer helemaal op adem als ik dit lees. Ik heb echt hardop zitten lachen achter mijn PC en geloof me, dat komt niet zo héél vaak voor!
Judith van Vooren is predikante te Vilvoorde (B)

Henk Harmsens liefdevolle 'god met een kleine g' verdient een eigen woordenboekartikel.
Karina van Dalen-Oskam is auteur (met Marijke Mooijaart) van het Nieuw Bijbels Lexicon.

Wat een stroom van creativiteit komt er los in deze verhalen! In het begin had ik wat moeite met de personificatie van God. Maar dat verdween in Oud en der dagen zat. Daar werd de Aanwezige concreet in de oude man en ik kon meezingen met Heel de aarde jubelt en juicht.
Tjeu van Knippenberg is auteur van o.a. Existentiële zielzorg

Ik ben iemand die zich al een derde generatie niks mag noemen (mijn grootouders en ouders waren ook niks). Bij het lezen van Henk’s verhalen zat ik regelmatig hardop te lachen, waarop mijn zoon van veertien dan steevast zei: “Wat zit je nou te lachen? Lees eens voor!” De vierde generatie niks zal zeker deze verhalen ook graag lezen.
Peter Doorn is o.a. auteur van Maar... men moet toch iets wezen

Ik heb van de verhalen genoten. Ik vond het opmerkelijk hoezeer ik me inhoudelijk in de teksten kon herkennen.
Bram Moerland is auteur van o.a. Schatgraven in Thomas

Neem de tijd om je mee te laten voeren in een wereld waarin God uitzonderlijke gedaanten aanneemt en opmerkelijk van zich doet spreken. Knap en prikkelend geschreven.
Yko van der Goot is theoloog, predikant en columnist

Dit is echt een boek voor op je nachtkastje of in de buurt van je scheurkalender. Dat wil zeggen: je leest er elke dag een stukje uit en dan geniet je!
Menno Rougoor (1954-2013)

Boek kopen? Ga naar Amazon.
CD met 40 liedjes kopen? Ga naar Amazon.
.